Vereniging

De doula is nog een relatief nieuw begrip in Nederland. Het bieden van continue ondersteuning tijdens de baring is echter een eeuwenoud fenomeen. In de loop der tijden is de geboortezorg in Nederland ontwikkeld tot onze huidige geboortezorgstelsel.

Veel verloskundigen zijn verenigd in grotere praktijken en hebben vele zwangere vrouwen onder hun hoede. Het bieden van continue ondersteuning tijdens de baring is vanwege de workload moeilijk realiseerbaar. Ook de overdrachtsmomenten naar een ziekenhuis of de wisselende diensten in het ziekenhuis zijn redenen dat de barende vrouw vaak vele gezichten ziet langskomen. Er is duidelijk behoefte aan een vertrouwd gezicht tijdens de bevalling, iemand die voortdurend emotionele ondersteuning kan bieden. De doula blijkt hierin een mooie rol te kunnen vervullen.

In 2007 opende de stichting opleiding tot doula haar deuren en kwam voor het eerst een doula-opleiding in Nederland beschikbaar. Later dat jaar stichtte een groep inmiddels afgestudeerde doula’s de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s om zich te verenigen en met elkaar te werken aan de naamsbekendheid en het waarborgen van kwaliteit van de professionele doula.

Nog steeds draait de NBvD op enthousiaste vrijwilligers, allen tevens werkzaam als doula en daarnaast actief in het verder ontplooien en professionaliseren van de vereniging.