Geschiedenis

De geschiedenis van de doula in Nederland

De doula is nog een relatief nieuw begrip in Nederland en heeft dan ook nog niet zo’n lange geschiedenis. Het bieden van continue ondersteuning tijdens de baring is echter een eeuwenoud fenomeen. In de loop van de tijd is de geboortezorg in Nederland ontwikkeld tot ons huidige geboortezorgstelsel. De meeste verloskundigen in de eerste lijn zijn meestal verenigd in grotere praktijken waarbij zij veel zwangere vrouwen onder hun hoede hebben. Het bieden van continue ondersteuning tijdens de baring is vanwege de workload vaak moeilijk te realiseren. Ook bij een overdracht naar een ziekenhuis of bij  wisselende diensten in het ziekenhuis zijn redenen dat de barende vrouw vaak vele gezichten langs ziet komen.

Uit Amerika

Er bleek in Nederland bij zwangere vrouwen behoefte te bestaan aan een vertrouwd gezicht en voortdurende emotionele ondersteuning tijdens de bevalling. Overgewaaid uit Amerika bleek de doula hierin een mooie rol te kunnen vervullen en in 2007 opende de stichting opleiding tot doula haar deuren en kwam voor het eerst een doula-opleiding in Nederland beschikbaar. Later dat jaar stichtte een groep inmiddels afgestudeerde doula’s de Nederlandse Beroepsvereniging voor doula’s om zich te verenigen en met elkaar te werken aan de naamsbekendheid en het waarborgen van kwaliteit van de professionele doula.

Tegenwoordig

Nog steeds draait de NBvD op enthousiaste vrijwilligers, allen tevens werkzaam (of werkzaam geweest) als doula en daarnaast actief in het verder ontplooien en professionaliseren van de vereniging.