Het doel van de vereniging is het waarborgen van de kwaliteit en de continuïteit van de persoonlijke begeleiding van de zwangere en haar partner voor, tijdens en na de bevalling in Nederland door kwaliteits- en deskundigheidsbevordering van de doula’s.
Het bestuur wil namens de NBvD de belangen van de professionele doula’s in Nederland behartigen. Daartoe stelt zij het beleid op van de NBvD en draagt zij zorg voor de uitvoering van dit beleid. Het bestuur is verantwoordelijk voor het activeren van de leden, aansturen van de commissies en begeleiden van de regio’s. Naast het oog hebben voor professionaliteit van de doula, is het beleid tevens gericht op het vergroten van bekendheid van het beroep en het ondersteunen van de leden.
Het bestuur stelt in overleg met en namens de leden het beleid vast. Jaarlijks op de ALV wordt er overlegd in elke richting te gaan, worden initiatieven geïnventariseerd en legt het bestuur (financiële) verantwoording af. Het bestuur van de NBvD initieert en heeft de eindverantwoording over het budget en het beleid.
De leden worden van harte uitgenodigd hun inbreng te leveren via commissies en door mee te werken en/of deel te nemen aan activiteiten. De commissies rapporteren aan het bestuur. In de meeste gevallen zal er in elke commissie ook een bestuurslid zitten als contactpersoon.
Standpunten NBvD
Een professionele doula is herkenbaar aan het vignet van de NBvD en derhalve onderhevig aan kwaliteitseisen en bijscholingsvoorwaarden, let hier dus op bij het inhuren van een doula. Verder zijn wij van mening dat een professionele doula goede zorg kan verlenen in de kraamtijd, mits zij naast de doula-opleiding is geschoold als kraamverzorgende. Die combinatie komt geregeld voor.
Professionele versus kraamverzorgende-doula
De NBvD maakt een onderscheid tussen de professionele doula en een zogenaamde ‘kraamverzorgende die partusondersteuning biedt’ zoals door sommige kraamzorgorganisaties aangeboden wordt. Deze kraamverzorgende bouwt niet vooraf aan een vertrouwensband en is niet van alle wensen en angsten van de zwangere op de hoogte. Wel kan ze vanaf het moment dat ze er is continue begeleiding bieden, daar waar dit haar taken als kraamverzorgende dit niet in de weg staat. Tijdens de partus blijft haar taak het ondersteunen van de verloskundige (partus-assistentie), terwijl voor de professionele doula de begeleiding aan de barende vrouw en haar partner de prioriteit blijft. Het feit dat er meer aandacht voor deze vorm van begeleiding is, juicht de NBvD dan ook toe. Elke extra begeleiding en continue ondersteuning van de barende is -indien ze dit wenst- zeker welkom. Wel zijn wij van mening dat deze vorm van kraamzorg geen vervanging is van een professionele doula. Een groot verschil met de professionele doula blijft dat deze zelf door de barende gekozen is en bij binnenkomst al een bekend gezicht is, ze een vertrouwensband met de barende heeft opgebouwd en geen andere taken dan het ondersteunen van de barende (en haar partner) op hoeft te nemen.
Samenwerking met andere beroepsgroepen
Als professionele doula’s streven wij naar het verlenen van complementaire zorg. Een bij de NBvD aangesloten doula heeft de gedragscode erkend. Dat betekent dat zij met respect voor ieders beroepsgrenzen zo goed mogelijk samen zal werken met de andere beroepsgroepen. Een doula is (doorgaans) niet medisch geschoold en erkent de deskundigheid van verloskundigen, gynaecologen alsmede kraamverzorgenden op hun specifieke terrein. Zij zal wel -indien nodig en indien zo afgesproken met de moeder- de wensen van de moeder verwoorden zoals beschreven in het geboorteplan, als deze daartoe zelf niet meer in staat blijkt.
Keuzevrijheid
De doula staat voor informatieve en emotionele begeleiding tijdens de zwangerschap, indien gewenst. De keuzevrijheid van de zwangere en haar partner (zoals onder ander het kiezen welke doula haar terzijde zal staan tijdens de baring) vinden wij erg belangrijk. Op het moment van bevalling weet de vrouw dan ook wie er komt en dat haar wensen bekend zijn. Een doula zal in het begeleidingsproces vooraf indien gewenst informatie verstrekken over de keuzemogelijkheden en eventuele bijwerkingen rondom pijnbestrijding, baringshoudingen en plaats van bevallen. Deze informatievoorziening zal zo objectief mogelijk plaatsvinden zodat de vrouw haar eigen geïnformeerde keuzes kan maken. De wensen en voorkeuren worden eventueel in een geboorteplan vastgesteld. Tijdens de bevalling zelf is en blijft belangrijkste aandachtspunt de continue ondersteuning door dat vertrouwde gezicht wat de barende vrouw zelf gekozen heeft. Ze zal tijdens de bevalling (afhankelijk van de afspraken met de a.s. ouders) zorg dragen dat de ouders geïnformeerde keuzes kunnen maken, maar hierbij altijd de wensen van ouders ondersteunen en nimmer haar persoonlijke voorkeur opdringen.
Pijnbestrijding
De moeder kan tijdens de bevalling overspoelt worden door natuurkrachten en een proces dat even automatisch is als eten, verteren en ontlasten. Hoe meer er aan de natuur kan worden overgelaten, hoe beter voor moeder en kind. De doula dient de keuzemogelijkheden vooraf met de ouder(s) te bespreken, opdat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen als het moment daar is. Troost, aanmoediging en begrip zijn zeer effectieve manieren om pijn te bestrijden tijdens de bevalling. De aanwezigheid van een doula die troost, aanmoedigt en begrip toont, heeft een aantoonbaar positief effect op het verloop van een bevalling.
Borstvoeding
De melk van de moeder is de meest natuurlijke voeding voor een baby, compleet afgestemd op haar baby; iets beters bestaat er niet. Negen maanden lang heeft de moeder de baby laten groeien en ontwikkelen in haar buik; borstvoeding is een vanzelfsprekende voortzetting van de natuurlijke ontwikkeling van de moeder en baby na de geboorte. Borstvoeding geven bevordert het hechtingsproces van moeder en kind. De NBvD ondersteunt zwangere vrouwen bij het kiezen voor de juiste voeding voor hun kind. Bij borstvoeding beveelt de NBvD aan zowel praktische informatie als morele steun aan te bieden, om het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van de ouders te vergroten en de borstvoeding naar wens te laten verlopen.
Continue ondersteuning
Elke doula heeft haar eigen kwaliteiten en aanvullende specialisatie. Naast het kennismaken en afstemmen van behoeftes en wensen van de zwangere en met haar doula (inclusief het vooraf bespreekbaar maken van eventuele angsten omtrent de bevalling) blijven wij echter staan voor de continue, emotionele ondersteuning van de baring. De doula blijft dat vertrouwde gezicht wat de barende zelf gekozen heeft en zal dus in overleg vroeg tijdens de bevalling komen en pas vertrekken ruim nadat de baby geboren is. In verschillende landen is immers wetenschappelijk bewezen [hier vind ik een link van toepassing] dat deze continue begeleiding zeer effectief is en leidt tot o.a. minder pijnstilling, minder keizersneden, minder vacuüm- of tangverlossingen en vooral tot meer tevredenheid van moeders ten aanzien van hun bevalling. Daardoor tot betere hechting met de baby en grotere kans op een goed verloop van de borstvoeding. Kortom, een goede start.